Reactie Pim op uitvoering Johannes Passion

Beste Mensen,

In 20 repetities de Johannes instuderen. Zouden we dat kunnen, was de vraag.

Het werd hard werken tot de laatste repetitie en zie daar een mooi concert met een ontroerd publiek. Steeds weer werd mij verteld: wat heeft het koor mooi gezongen. Ik probeerde het openingskoor niet al te voortvarend te beginnen om een mooi ingetogen begin te maken. Mijn moeder, die hem zeker 30 keer gezongen heeft vond het te traag. Maar er ontstond een  mooie ‘hartslag’ in de muziek. Koralen werden overtuigd gezongen. (had soms wat meer dynamiek in gemogen). Jullie waren alert bij de ‘inval koren’ die met gevoel voor het verhaal werden gezongen. Het dobbelkoor rolde geweldig en spectaculair. En het slotkoor ontroerde mij net als het publiek. Prachtig gezongen!

Het orkest speelde behoorlijk. Fluiten waren mooi samen  bij de aria. De luit maakte de muziek intiem. En gaf juist de kleur die je met cello en orgel soms mist, het ritmisch tokkelen. Hoewel Bach waarschijnlijk zelf die luit er niet bij verzonnen zou hebben! Kritiek dat de baskant van het orkest soms te luit was. Dat hebben we al eerder meegemaakt in vorige concerten. De kerk heeft bijzondere klankversterkers in de bouw!. Voor Tonnie was het ook aanpoten, want de Johannes is heel andere koek dan het Weihnachts qua continuo spelen. Daar is tijdens de generale nog veel werk verzet om alles in goede banen te krijgen. Solisten waren goed. Ook hier door mensen uit het publiek kritiek dat het achterstaan van de solisten niet altijd goed te horen was. Ook dit lag aan waar je zat bleek. Helaas hebben we Ronald niet kunnen horen. Op de orkest repetitie waren orkest en ik blij verrast hoe hij zijn aria’s zong. Helaas bleek zijn vervanger niet goed opdreef en vergat zelfs zijn kleine bijrol als Servus te zingen. Gelukkig had Falco dat in de gaten en zong zonder blikken of blozen de partij erbij.

 

Jullie willen natuurlijk ook kritiek. Eerder gaf ik al aan dat er in de koralen wat meer afgesproken dynamiek had gekund. Hoewel jullie duidelijk de tekst zingen zijn hier ook  nog wel verbeter punten in helderheid en uitspraak. Zoals worden met een dubbele klinken (Sein) waar de eerste klinker het belangrijkst is. Bij sommige is de ademhaling nog te hoog en hoorbaar. Er wordt bij de tenoren nog weleens gehaast. Vooral bij lange zinnen. (zeker om gauw thuis te zijn!). Bassen mogen een soms wat mildere ontspannen klank proberen te maken. Sopranen zingen soms hoge noten op Safe (knijpen) waarbij de heldere klank dan mist. De rest gaan we aan werken en zal ik tijdens de repetities aan bot laten komen.

Maar al met al was het een mooi concert waar we denk ik met een fijn gevoel aan kunnen terug denken. Op naar het volgende optreden.

 

Hartelijke groet

Pim